Cu ocazia sfârșitului de an devenim gânditori, poate melancolici, privind înapoi la timpul petrecut în ultimele 365 de zile, reflectând mai mult sau mai puțin asupra celor întâmplate. Sunt multe planuri pe care le aveam pentru acest an, sau poate mai mult dorințe și speranțe decât planuri.
De fapt orice sfârșit de an, se referă și la începutul de an care urmează. S-a încetățenit deja „moda” să ne facem angajamente, planuri și promisiuni pentru noul an, să schimbam comportamente și atitudini. În general ne dorim să fim mai buni, mai sportivi, mai concentrați, mai iubitori, mai prietenoși, mai viteji, mai activi, mai puțin delăsători, să savurăm viața mai profund, să facem mai mult din ceea ce ne dorim și ne face fericiți, să ne lăsăm de fumat, să stăm mai puțin la televizor, să învățăm mai mult, să stăm mai puțin cu ochii în laptop și pe telefon, să ieșim mai mult la aer, să călătorim mai mult, să economisim mai mulți bani, să schimbam jobul, să comunicăm mai mult și mai bine cu oamenii dragi, să fim mai perseverenți, să avem mai multe reușite la servici, să fim un exemplu mai bun pentru alții, să trăim mai sănătos, să ajutăm semenii noștri, să..., să..., să... .
Oare ce înseamnă toate aceste dorințe? De ce avem nevoie de un început de an pentru a avea aceste revelații? De ce ne este așa de greu sa ne ținem de ele?
Propun un exercițiu de gândire. Acest exercițiu prevede să ne punem mental în situația în care nu avem nevoie de nimic, adică în situația în care totul, așa cum este acum, este foarte bine. Cum ar fi? Care este prima reacție la acest gând?
Este cumva: “Nu se poate! N-are cum să fie perfect. Ar fi perfect dacă aș avea..., dacă aș fi..., dacă mi-ar... dacă mi-aș..., etc." "Nu există așa ceva, perfecțiune.” Cum sună?
De ce alergăm după perfecțiune? De ce ne dorim tot timpul să fie altfel decât este?
Mulți spun că ne dorim mai mult și că este bine așa. Este bine să ne dorim ceea ce nu avem sau ceea ce nu suntem pentru ca așa vom munci să ajungem acolo, să avem, să fim. Doar așa omenirea, dacă ar fi să extrapolăm, a reușit să ajungă unde este, din punct de vedere tehnologic, economic sau științific. Corect? Cu siguranță așa este. Dar depinde foarte mult din ce poziție plecăm spre acest scop, de a ne îmbunătăți. Din poziția de nevoie și lipsă sau din poziția de liniște, siguranță, pace și curiozitate autentică.
Acest exercițiu de gândire pe care vi-l propun are intenția de a vă oferi o perspectivă diferită pentru situația actuală, în acest final de an. Cum perfecțiunea este imposibil de realizat, aici toți suntem de acord, imperfecțiunea prezentului nostru este doar dictată de perspectiva noastră asupra așteptărilor pe care le avem de la "cum ar trebui sa fie" prezentul. În perspectiva altora, viața noastră poate părea perfectă sau din perspectiva noastră viața altora poate fi perfectă. Am putea lua ca exemplu actorii de la Hollywood, oamenii din business, bogați sau sportivi de top care par să fi reușit ceea ce mulți dintre noi ar dori să realizeze în viață. Pentru alții poate fi o familie „perfectă” cel mai mare vis pe care și-l pot închipui vreodată. Dacă am întreba mulți oameni, fiecare ar avea părerea sa. Totuși, probabil, toți și-ar dori ceva, toți ar vrea ceva ce nu au încă. În punctul acesta ne asemănăm toți.
Nu pot să nu mă întreb din ce cauză ne dorim altceva decât ceea ce avem deja. În general, în momentul în care îți dorești ceva, acea dorință vine dintr-un neajuns, dintr-o lipsă sau dintr-o frică. Acesta este efectul. Care e cauza?
Pentru a putea descoperi ce se află la baza oricărei probleme, dorințe sau acțiuni, există o metodă care se numește 5W sau 5 Why Method, metoda celor "5 de ce". Această metodă spune că pentru a descoperi ce se află la rădăcina unei probleme de genul cauză-și-efect, trebuie să întrebi de 5 ori „de ce”. De exemplu:
Un vehicul nu pornește (– Acesta este un efect)
De ce nu pornește vehiculul? 1) Bateria este moartă. –
De ce este bateria moarta? 2) Alternatorul nu funcționează. –
De ce nu funcționează alternatorul? 3) Cureaua este ruptă. –
De ce este rupta cureaua? 4) Îi trecuse durata normală de viață și nu a fost înlocuită.
De ce nu a fost înlocuită? 5) Vehiculul nu a fost întreținut conform cu standardele de întreținere specificate în manual. – Aceasta este cauza.
Această simplă metodă poate fi folosită, cu puțin exercițiu, în orice situație în care se vrea explorarea unei probleme sau unui rezultat/efect nedorit. Dar nu doar în astfel de cazuri. Metoda este folosită de către coachi pentru a ajuta clientul să-și găsească răspunsuri în multe situații. Atunci când un coach își susține clientul în procesul de identificare a valorilor vorbim de o astfel de situație.
Cu valorile în prim plan mergem din nou la început. Revenind la propunerea mea inițială, de a accepta situația actuală ca fiind buna, asa cum este ea, vă propun ca pentru acest sfârșit de an să vă descoperiți valorile. Vă propun să vă descoperiți, să scrieți și să detaliați cele mai importante 5 valori ale voastre, aliniate de la cea mai importantă pe locul 1 la cea de pe locul 5. Vă sugerez să găsiți online o listă cu valori, să alegeți valorile care vă sunt importante fără să țineți cont de numărul acestora și să le notați. Din aceste valori începeți să alegeți cele 5 valori care vă definesc cel mai bine.
Pentru a avea o înțelegere clară și comună a ceea ce sunt valorile, am căutat câteva definiții și descrieri. În dex online apare, printre altele, următoarea definiție:
„Însușire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităților sociale și idealurilor generate de acestea; suma calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen”.
Dicționarul Oxford spune că valorile unui om sunt definitorii pentru principiile și standardele de comportament al acestuia, respectiv judecata acestuia despre ce este important în viața sa.
Dicționarul de Business (SUA) spune că valorile sunt indicatorul de comportament și atitudine ale oricărei persoane și îi servește ca bază și ghid decizional în orice situație.
Valorile sunt baza comportamentului și al atitudinii noastre. Ele definesc principiile noastre de gândire și baza luării deciziilor. De ce să nu începem cu descoperirea valorilor dacă oricum deciziile le vom lua pe baza acestora? Decizia dacă voi face mai mult sport, dacă îmi voi depăși limitele în munca pe care o prestez sau dacă mă voi dezvolta și învață ceva nou în anul care vine le vom lua ținând cont de ceea ce este important pentru noi în acest moment, în ianuarie sau în vara 2019. Dacă nu este o valoare să fim sănătoși, nu vom slabi, nu vom lua decizii care să ne ajute la slăbit, precum să alocam timp sportului, mișcării sau nutriției. În acest caz putem să ne angajăm, planificăm și să promitem să slăbim cât vrem pentru 2019, cu siguranță nu se va întâmpla.
Valorile sunt punctele de stabilitate în mentalul și caracterul uman. Ele sunt determinate și influențate de cultura regională sau națională, educația noastră, de părinți, de societate și scoală, de prieteni, de idoli și mentori, de televiziune și filme, de experiențe proprii și/sau de cărți. Dar, ca orice în viață, și valorile se pot schimba. Va trebui să le evaluăm din nou în momentul în care simțim că ne-am schimbat. Pentru un om care nu a avut probleme de sănătate valoarea sănătate nu este cap de listă. Însă, în momentul în care va avea probleme de sănătate valoarea sănătate va ajunge instant în topul listei, iar deciziile pe care le va lua vor fi puternic influențate de aceasta. Un tânăr abia venit de pe băncile facultății va lucra și 14 ore pe zi dacă vrea să crească și să avanseze în cariera sa și nu va ține cont de timp sau energia investită. 10-15 ani mai târziu, cu familie, va avea familia în topul valorilor, iar timpul sau va fi alocat cu siguranță familiei. In cazul în care nu este familia pe un loc fruntaș în valorile sale, pericolul de înstrăinare și poate chiar despărțire de aceasta este foarte mare, pentru că modul sau de comportament ar prezenta un impact negativ asupra familiei și a vieții lui de familie.
Valorile se schimbă dependent de contextul nostru și este natural și normal să se întâmple așa. Important este să fim conștienți de acest aspect pentru a ne ajuta să înțelegem obiectivele noastre și deciziile pe care le luăm.
Vă provoc să nu vă luați doar angajamente pentru 2019 și vă invit să vă descoperiți valorile și impactul acestora asupra deciziilor și acțiunilor voastre.
Comentarios