top of page
GrundimpulsLogoA5.png
Grim: Despre Grundimpuls

Nu întâmplător am ales ca logoul Grundimpuls sa reprezinte un strop și un val. Imi place comparația intre "valurile" pe care le putem produce asupra oamenilor din jurul nostru și valurile pe care stropii le produc în jurul lor în contactul cu apa. Evident, valurile emise de noi, oamenii, nu sunt valuri de apa și nici vizibile precum acestea. Însa modul nostru de a ne comporta are un efect care se transmite către cei din jur. Cred ca știm cu toții ca se schimba atmosfera într-un loc în momentul în care intra o persoana care radiază voie buna și bucurie. Este molipsitor. La fel se întâmplă și cu o stare apăsătoare. Orice stare se poate transmite, chiar și una aparent neutra sau pasiva. Acea pasivitate este și ea un comportament, care în multe situații nu este de ajutor. 

O versiune extremă a influentei pe care o au oamenii asupra semenilor lor se poate observa în mulțimi. In politică, în publicitate, în poliție și nu doar, psihologia mulțimii (crowd psychology) este un obiectiv de studiu pentru eficientizarea comunicării și influențării maselor spre realizarea obiectivelor dorite de către protagoniști.

La un nivel mult mai puțin violent (sa speram) este valabila aceasta influențare și în domeniul de business. Avem puterea sa cream energii care sa miște oameni sau mase de oameni, sa-i motiveze, sa-i inspire, sa-i determine sa fie creativi, angajați sau valorosi în realizarea obiectivelor echipei din care fac parte. Crearea contextului, al spațiului în care oamenii să-și exercite rolul pentru care au fost angajați este responsabilitatea cea mai mare a unui manager, a unui lider de echipa, egal daca echipa este din conducere, din vanzari sau din managementul proiectului. Spatiul respectiv nu poate fi unul standard, general valabil pentru orice oameni, pentru ca oamenii nu sunt la fel. Este adevarat ca dorinta oricarui manager este de standardizare, comparabilitate si masurare a muncii, insa mai mult creezi frustrari si frecusuri in cadrul echipei, potentialul acestora fiind in general neatins, cu atat mai putin potentialul comun al intregii echipe.

Directia in care se dezvolta indivizii sau echipele este cea in care domina libertatea de a gasi spatiul optim pentru realizarea obiectivelor. Asta inseamna ca membrii echipei impreuna cu liderul acesteia sa co-creeze acel spatiu sa li se potriveasca lor, incluzand regulile de functionare,  comunicare sau colaborare, chiar si spatiul de birou in care isi exercita munca, cu posibilitatea de imbunatatire continua a acestora. Cuvintele cele mai des folosite in acest context sunt agil (agile) si coaching. Agile pentru ca pune la dispozitie un proces cu ajutorul caruia activitatile necesare realizarii obiectivului pot fi impinse catre rezultat cu o continua deschidere catre imbunatatire a fiecarui element de activitate. Coaching pentru ca este cel mai cuprinzator mod de a co-crea si eleva colaborarea, dezvoltarea si avansarea individuala si de grup/echipa.

REDESIGNING REACTIONS

Stropii unei ploi de primăvară într-un lac de munte, liniștit, neted, ca o oglindă, provoacă valuri concentrice care pleacă de la contactul micilor picături cu suprafața apei. Mini tsunami-urile acestea formează cercuri perfect rotunde, circulare, care cresc constant în diametru in timp ce se indeparteaza de punctul impactului, până în momentul în care își pierd energia și se contopesc cu apa lacului, ating malul sau se amestecă cu celelalte valuri.

Valurile sunt create și se propagă datorită energiei transmise de către lovitura stropului asupra suprafeței apei. Fără să intram în detalii despre partea științifică a valurilor, înțelegem că acea energie este crucială pentru propagarea valului, mărimea sau înălțimea acestuia.

 

Care este ideea? Ideea este următoarea: un val când pornește izbește tot ce întâmpină în calea sa. Cu alte cuvinte dă din energia sa către obiectele care i se împotrivesc. Sună cunoscut?

 

  și noi provocăm și ne sunt provocate valuri, însă de natură emoțională. Un val emoțional se transmite de la persoana cu o stare emoțională aprinsă și deschiderea necesare pentru împărtășirea acesteia.

La rândul lor, acestea se răspândesc în jurul nostru către persoanele pe care le întâlnim, și ele provocând reacții care declanșează alte valuri.

Valurile reprezinta comportamentele pe care le avem în diferitele situații întâlnite zi de zi. De exemplu, dacă împingem pe cineva cu intenția de a provoca, acesta va reacționa la rândul sau defensiv, împăciuitor sau ofensiv. Dependent de comportamentele prezente în personalitatea acestuia, de starea emoțională și de așteptările pe care le are de la respectiva situație, reacțiile pot diferi, dar ele se vor petrece. Pană la urmă și lipsa unei decizii este o decizie, cum și lipsa unei acțiuni este o acțiune. 

 

Deci, valurile acestea pot fi benefice sau dăunătoare, constructive sau distructive, gălăgioase sau timide, apăsătoare sau moi, împăciuitoare sau divizatoare, motivatoare sau descurajatoare. Clar este ca impactul exista, îl observăm cu toții mai conștient sau mai puțin conștient, emoțional, fizic și cognitiv. Nu îl putem nega. De multe ori ne dăm seama mult prea târziu de el. 

Aceste reacții le-am învățat și le-am acumulat de-a lungul vieții noastre. La baza acestor reacții sunt comportamente și obișnuințe pe care le-am descoperit, dezvoltat și incorporat la un moment dat pentru ca ne-au fost de folos. Aceste reacții s-au potrivit situatiei la momentul respectiv, însă de multe ori în prezent ne pot împiedica să evoluăm, ba mai mult, ne pot face să regresăm.

SFERELE DE INFLUENTA

Precum valurile provocate de stropi în apă, aria noastră de influență ne înconjoară în cercuri sau sfere concentrice cu mărime incrementală pe măsura scăderii influenței. Astfel, prima sferă este persoana proprie, sfera de influență cea mai importantă, deoarece aceasta este baza pentru restul. Sferele, precum valurile provocate de stropi, se clădesc din centru spre exterior. Nu există val exterior fără să fi provenit din centru. Acțiunile, comportamentele, comunicarea pe care le exercităm, chiar și lipsa unei acțiuni au impact asupra echipei, care la rândul ei va reacționa pe baza acestora și a propriilor valori, comportamente, experiențe provocând alte valuri. Mai departe acestea vor avea efecte asupra companiei, cu repercusiunile aferente asupra clienților, a societății și a mediului.

Un comportament distructiv evidențiat de o persoană cu putere de influență și decizie precum un lider imprimă amprenta acestui comportament în primul rând asupra persoanelor apropiate. Astfel, echipa sa preia ideologia acestuia și își adaptează la rândul lor comportamentul față de cei din jur. Perpetuarea în acest fel al unui comportament destructiv în cadrul echipei, companiei și societății depinde doar de timp, puterea de influențare și raza de acțiune a acelor indivizi.

Un exemplu frumos de influențare a mediului prin comportamentul unei singure persoane, in cazul acesta un copil, prezintă filmul "Pay it forward" cu Kevin Spacey.

Cum facem să funcționeze totul mai bine? Recomandat este să începi cu tine, având în vedere că deții controlul asupra ta, iar influența asupra comportamentului tău este cea mai mare, în comparație cu influența asupra comportamentului persoanelor din jurul tău. Greutatea acestei abordări este depunerea efortului necesar, adică investiția, care îți aparține 100% și de care este nevoie pentru realizarea schimbării. Efortul, descris ca fiind concentrarea voluntară a forțelor fizice sau psihice în vederea realizării unui randament superior celui obișnuit, este motorul schimbării dar și al disconfortului. Disconfortul este ceea ce de obicei ne sperie să facem schimbări. Însă, dacă simți că meriți, îți dorești și ești pregătit/ă să depui acest efort să-ți crești succesul, să-ți creezi o imagine autentică și puternică, să vrei să fii auzit/ă și ascultat/ă așa cum îți dorești și îți este de folos, atunci efortul va merita.

Întrebarea este:

Cât de mult îți dorești rezultatul și cât de mult efort ești pregătit să investești?

Screenshot 2018-12-03 at 10.07.00.png
Grundimpuls_Logo_NEW_v03_3.png
bottom of page